Міфи про гельмінтози

За статистикою, близько 1,5 млрд (24%) людей у всьому світі є носіями паразитарних інфекцій. Проте, попри надзвичайну поширеність та високий ризик здоров'ю населення (займають 4-е місце після діареї, туберкульозу та ішемічної хвороби серця), гельмінтози внесені до списку «забутих захворювань», оскільки навіть в ендемічних регіонах цим захворюванням не приділяється належної уваги. Причиною такого безпечного ставлення нерідко бувають усталені міфи.

МІФ 1. Від гельмінтозів страждають жителі малорозвинених країн та представники неблагополучних верств населення.

Вважається, що найбільш висока поширеність гельмінтозів відзначається у країнах Африки та Азії, однак навіть в європейському регіоні кожен третій житель є носієм гельмінтів. В Україні, за даними професора С. А. Крамарева, захворюваність на гельмінтози становить 1 000 випадків на 100 000 населення.

МІФ 2. При дотриманні норм гігієни зараження гельмінтами неможливо.

Інфікування може відбутися не тільки при вживанні немитої їжі, сирої риби тощо, як ми звикли вважати, а й під час купання у водоймі (личинки можна ненавмисне проковтнути разом із водою), при контакті з хворою людиною або домашньою твариною, зараженою гельмінтами, а також під час контакту з ґрунтом.

МІФ 3. При термічній обробці продуктів усі гельмінти гинуть.

Яйця деяких гельмінтів можуть переносити вплив високих і низьких температур, тому вживання злегка недосмаженого м'яса або риби, а також сирих фруктів і овочів – потенційна загроза паразитарної інфекції.

МІФ 4. Гельмінти вражають тільки шлунково-кишковий тракт.

Гельмінти можуть паразитувати як в кишечнику, так і в інших органах: печінці, легенях, м'язах тощо. Вони пригнічують імунітет, спричиняють різноманітні порушення функцій внутрішніх органів та систем, призводять до розвитку багатьох ускладнень.

МІФ 5. Негативний аналіз калу на яйця гельмінтів свідчить про «чистоту».

Відомо близько кількох сотень видів гельмінтів, які можуть паразитувати в організмі людини. В Україні зустрічаються близько 30 з них, в основному гострики та аскариди.

http://helmintox.com.ua/articles/helminths/1202-Mify-o-gelmintozah