Глисти у дітей: що варто знати батькам

Непрохані прибульці

Кожна мама повинна бути готовою дати відсіч паразитам, які так і мріють потрапити в організм вашої дитини. Глисти, або гельмінти, – це непрохані гості, які здатні завдати значної шкоди організму, що росте, тому дуже важливо вчасно діагностувати глистну інвазію (гельмінтоз) і провести адекватне лікування.

Гельмінтози (глистяні інвазії) – захворювання, спричинені гельмінтами, які використовують організм людини в якості середовища для проживання та харчування, тобто є паразитами.

Відомо близько 300 видів гельмінтів, в людини здатні паразитувати більш ніж 100 видів гельмінтів.

В Україні зареєстровано 12 видів захворювань, причиною яких є глисти. Причому у 90% випадках гельмінтози виявляються у дітей.

Найбільш часто на території нашої країни зустрічаються такі гельмінтози як ентеробіоз та аскаридоз (які становлять до 99% випадків зараження глистами), а також опісторхоз, трематодоз, трихоцефальоз, та гемінолепідоз. Тема гельмінтозів (паразитозів) традиційно не є самою приємною для обговорення через багато причин (у себе страшно виявити та з іншими не комфортно обговорювати).

Шляхи зараження

Гельмінтозами можно заразитися різними шляхами – через ґрунт, овочі, фрукти, ягоди, воду, заражену яйцями та личинками червів-паразитів. Контактні гельмінти можуть передаватися через білизну та будь-який предмет, що був у контакті з носіями гельмінтів. Джерелом зараження можуть бути людина або тварина, заражені гельмінтозом, або заражені яйцями гельмінтів продукти харчування.

Чим загрожують гостини паразитів в організмі дитини

Гельмінти викликають ураження різних органів та тканин за рахунок механічного подразнення шлунково-кишкового тракту, за рахунок виділення токсичних речовин (продуктів життєдіяльності гельмінтів), а також поглинання вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин з організму дитини.

Гельмінтози сприяють зростанню гастроентерологічних та алергічних захворювань у дітей. Небезпека криється в тому, що клінічні прояви гельмінтозів не мають специфічних проявів і можуть маскуватися під інші інфекційні та неінфекційні захворювання, що ускладнює їхню вчасну діагностику, обтяжує перебіг вже наявних хвороб у дітей і сприяє їх хронізації в дитячому віці. В результаті в кишечнику дитини виникає запальний процес різного ступеня: від помірного (аскариди, трихінели) до вираженого (анкілостома, власоглав). Це часто призводить до гострих і хронічних розладів травлення у дітей, анемії, серйозних алергічних реакцій та інших проблем зі здоров’ям. Міграція личинок і паразитів підтримує запальні процеси в шлунку, дванадцятипалій кишці, підшлунковій залозі, печінці та жовчних шляхах, верхніх дихальних шляхах. В результаті у дитини може з’явитися алергічний висип, набряк Квінке, поліморфна еритема, бронхообструктивний синдром та інші небезпечні стани.

Що вас має насторожити

Батьки мають розуміти, що при гельмінтозі зменшується загальний опір організму дитини до хвороб та ускладнюється перебіг багатьох захворювань. Саме тому так важливо вчасно запідозрити наявність паразитів і позбутися їх якомога швидше. Якщо ваша дитина без причин збуджена, плаксива, погано їсть, часто хворіє на респіраторні захворювання, кашляє, скаржиться на болі в животі, необхідно провести діагностику на виявлення гельмінтів. Оскільки більшість дорослих гельмінтів перебувають у травному каналі, основним матеріалом для дослідження є випорожнення дитини.